'Kleur bekennen' 

 

Één van de belangrijkste sfeermakers is: KLEUR! Kleuren roepen een bepaald gevoel bij mensen op.

Donkere kleuren ervaart men vaak als somber en lichte kleuren als helder en fris.

Geel associeert men met zon en vrolijkheid. Blauw ervaart men als koel, rood als warm enzovoort.

Kleuren kunnen elkaar versterken (harmonie)  of breken elkaar af (disharmonie). Op onder- en nevenstaande afbeeldingen is het effect van kleuren goed te zien.                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                                   Welk grijs is lichter?       

                      

 

 

 

                 Op het eerste gezicht lijken de blokjes op de bovenste rij dezelfde kleur te hebben, maar

                       schijn bedriegt! De blokjes linksboven hebben dezelfde kleur als rechtsonder en de blokjes                    

                      rechtsboven dezelfde als linksonder. 

 

 

 

 

 

Wat is kleur?

 

Kleur is de manier waarop licht door een voorwerp weerkaatst wordt. We hebben dus licht nodig om kleur te kunnen waarnemen.

Wit heeft de lichtste waarde en reflecteert het meeste licht. Zwart heeft juist heel veel licht nodig want het absorbeert licht. Het is verstandig om rekening te houden met de hoeveelheid daglicht dat er binnenkomt. Kleuren kunnen anders waargenomen worden met daglicht of kunstlicht. Kunstlicht is een nabootsing van daglicht waardoor kleuren anders ogen. Dus het effect van kleur hangt af van de hoeveelheid licht, soort licht en de manier waarop het binnenvalt. De kleur van een muur tegenover het raam lijkt veel lichter dan dezelfde muur waarin de ramen geplaatst zijn. Op die muur valt namelijk geen licht. 's Avonds zal de kleur op de muur juist weer een heel ander effect geven. 

 

Kleuren worden onderverdeeld in primaire en secundaire kleuren. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Door in de juiste verhoudingen te mengen worden de secundaire kleuren verkregen: groen, oranje en paars. Als deze kleuren weer gemengd worden ontstaan de tertiaire kleuren. Op de slider hieronder kunt u het verloop zien.

 

 

Kleurencombinaties

 

Om te bepalen welke kleur(en) u gaat gebruiken is het handig om te weten wat voor effect bepaalde kleuren geven. Kleuren hebben een belangrijke invloed op de ruimtelijke ervaring en gemoedstoestand, ze kunnen rust of energie geven. Kleuren kunnen een warme, een koele of een rustgevende uitstraling geven. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Het zijn contrasterende kleuren en versterken elkaar. Vanzelfsprekend krijg je één warme en één koele kleur. Door gebruik te maken van deze kleuren krijg je een levendig interieur. Wil je een rustiger interieur? Kies dan voor de kleurencombinatie ton-sur-ton, oftewel toon op toon. Dit zijn kleuren met dezelfde kleurtoon gemengd met een andere hoeveelheid wit. Door kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel te combineren krijg je een harmonieuze combinatie. Veel voorkomende kleurencombinaties zijn bijvoorbeeld: rood, oranje en fuchsia, blauw en turquoise en groen en geel. Harmonieuze kleuren kun je het beste combineren met neutrale kleuren zoals, grijs, zwart en wit. Op de slider kunt u deze verschillende kleurencombinaties zien.

Ruimtelijk effect van kleuren

 

De intensiteit van een kleur kan een sterk effect hebben op de grootte van een ruimte. Donkere kleuren (vlakken) maken de ruimte voor het oog kleiner, lichte kleuren vergroten de ruimte. Wanneer je dus een kleine ruimte hebt, gebruik dan merendeels lichte kleuren. Door een juist kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt een ruimte in balans gebracht. Het gebruik van veel verschillende kleuren geeft vaak een onrustige indruk en als een inrichting in één kleur is uitgevoerd geeft dat meestal een saai effect. De juiste kleur kiezen is niet voor iedereen makkelijk. Voor hen die moeite hebben met de juiste kleur kiezen adviseer ik neutrale kleuren te kiezen en te spelen met kleur in accessoires.

Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer.  Zo kan je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, knusser of luchtiger laten lijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

                    De donkere wanden maken de ruimte langer en smaller                                                                                                                De donkere achterwand maakt de ruimte ondieper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Doordat alle wanden licht zijn oogt het ruimer                                                                                                                                      Het donkere plafond maakt de ruimte lager

 

 

Psychologische effecten van kleur

 

Kleuren hebben een invloed op ons humeur. Hieronder volgt een overzicht met de effecten van kleuren:

 

 

 

Rood is de kleur van liefde, actie, gevaar, energie en macht. 

Rood is een erg opvallende kleur en komt dominant (opdringerig) over. Daardoor ideaal voor een echte durfal.

 

 

 

 

 

Blauw is een koele kleur die wordt geassocieerd met sereniteit, frisheid en kalmte. Het is een veelzijdige kleur.

Enerzijds is blauw de kleur van trouw, verantwoordelijkheid, wijsheid, loyaliteit en waarheid. Anderzijds straalt blauw soms eenzaamheid, afstandelijkheid en kilte uit. 

 

 

 

 

Geel doet denken aan de zon. Geel is dan ook een krachtige positieve kleur die stimuleert en energie geeft. 

Geel wordt gebruikt om donkere kamers op te fleuren, omdat geel het weinige licht dat binnenvalt goed reflecteert. Geel is een opvallende maar vriendelijke kleur en activeert je hersenen. Ook zorgt deze kleur voor creativiteit en vrolijkheid.

 

 

 

 

Oranje is een feestelijke kleur, werkt stimulerend en verdrijft depressies. Oranje zet aan tot creativiteit, maar is niet zo opdringerig als rood. Oranje heeft dezelfde eigenschappen als geel aangezien deze twee kleuren heel sterk verwant zijn. Oranje staat voor beweging, warmte, vrolijkheid en levenskracht

 

 

 

Groen is representatief voor hoop en groei. Het is een rustige kleur en is goed te combineren met natuurlijke materialen. In een woonkamer brengt groen rust en evenwicht als je vermoeid of gestresst bent. In de werkkamer bevordert groen de concentratie. Het is de kleur van de natuur, gezondheid, evenwicht en succes. Groen is een hele opvallende kleur, dus hou de rest van de kamer rustig als je voor deze knalkleur kiest.

 

 

 

 

Paars is een zware maar chique kleur. Deze kleur straalt luxe en kwaliteit uit. 

In combinatie met geel kan de kleur paars erg fel worden.

 

 

 

 

 

Bruin wordt vaak als een warme 'veilige' kleur ervaren. De kleur zorgt voor rust en straalt betrouwbaarheid en echtheid uit. Bruin is goed te combineren met andere kleuren. Het is een onopvallende stabiele kleur. Bruin kan een mooie basis zijn voor de woonkamer.

 

 

 

Zwart is een kleur met twee kanten. Enerzijds kan zwart duister, doods en ernstig overkomen. Anderzijds kan zwart juist heel chique en klassiek overkomen. Een muur zwart maken raad ik niet gauw aan, het geeft een donkere uitstraling omdat zwart geen licht absorbeert. Mocht je toch behoefte hebben aan een donkere muur, is antraciet een goed alternatief. Zwarte meubels in een lichte ruimte kan een chique uitstraling geven.

 

 

 

 

 

Er zijn veel variaties in grijstinten van warme grijstinten tot koude grijstinten. Maar één ding hebben ze gemeen: het zijn neutrale kleuren en versterken andere kleuren. Ook grijs is net als bruin een goede basiskleur die zich makkelijk laat combineren met uitgesproken kleuren.

 

 

 

 

Wit is een maximaal reflecterende kleur en wordt door andere kleuren beïnvloed. Het laat kleine ruimten groter lijken. Het is een frisse, zuivere, onschuldige maar soms vrij koele kleur. Ook wit is een goede basis voor de woonkamer omdat het een neutrale kleur is.